Space Explorers er designet av Yuri Zhuravlev mens kunst og grafisk design er fremragende gjort av Aleksei Kot. Engelsk utgivelse er utgitt av 25th Century Games. Det er et lite spill som kommer i kategorien filler eller kort om man bare skal slå ihjel en halvtime. Esken har omtrentlig samme størrelse som Kingdomino.

Space Explorers er et vakkert spill på alle måter, særlig om man har kickstarterversjonen som har trebrikker istedet for papp som research tokens. Disse fungerer som spillets betalingsmiddel og blir sendt mellom spillerne så det er bra at de tåler litt. Kortene er av god kvalitet med lin-finish, men de virker noe mer matte enn Fantasy Flight Games spill av dyrere type. Det er muligens et valg som har å gjøre med at det skal være retro og 60 talls. Kunsten er skikkelig bra, men mange kort har samme bilde som er forstørret og forminsket slik at de har sluppet unna med ett bilde til mange kort som ser ut som om det er litt forskjellig fra hverandre. Projekt tiles er av tykk vanlig kvalitet som funker utmerket til sin bruk. Spillerbrettene, eller two-piece Hub boards som de har kalt dem er irriterende på mange måter. Først og fremst er de delt i to med et puslespill feste på midten som går opp i limingen når man kommer borti det. Dessuten er de i grunn helt unødvendige. Man kunne like gjerne bare lagt kort og andre ting over eller under hverandre om reglene bare hadde sagt at man skulle det. Akkurat som 7 Wonders gjør det. I solospillet er det også et achievement track som er irriterende av samme grunn, bare at det er delt i tre. Esken virker robust og er godt pakket for transport

Space Explorers er et spill som henter spillmekanikkene sine fra Splendor. Det er påfallende likt samtidig som det er langt mer å tenke på i Space Explorers. I splendor tar man edelstener fra en bank, mens i Space Explorers må man betale research tokens til spilleren til venstre i tilleg til å benytte seg av ikoner man har bygget tidligere. Etterhvert betaler man ikke så mange research tokens rundt bordet. Dette gjør spillet mer strategisk og ganske mye vanskeligere enn Splendor. Noe jeg likte godt siden jeg syns splendor er gøy, men litt kjedelig fordi man fort bare sitter å gjør det samme hele tiden. En av mine motspillere likte ikke Space Explorers av nettopp denne grunnen. Han følte at Space Explorers var alt for omstendelig med tanke på at det til syvende og sist faktisk bare var enda ett Splendor spill. Vi syns begge at det var for mye ikonoligi man måtte huske, men de har heldigvis laget playeraids som hjelper med dette. Samtidig er det mer enn nok plass på kortene til å ha den forklarende teksten på dem så vi syns begge at det var litt rart med playeraids som forklarte kortikonene. Helt sikkert et kostnadsspørsmål dette. Spilletid med to spillere som kan reglene er ca 20-30 minutter.

Det bør nevnes at det selvsagt finnes en spillematte som man kan bruke som gjør at man får en langt bedre følelse av å spille ett brettspill og ikke et kortspill. Den er laget med usaklig høy kvalitet med søm på kanten og tykk neoprene.

Alt i alt er Space Explorers et spennende spill med et utseende som ikke er så vanlig med sin 60talls space retro feel. Hvis man liker Spill som splendor som er relativt korte og enkle å sette opp og samtidig vil ha litt større utfordring er Space Explorers et godt valg. Det er sitt eget spill selv om det minner om Splendor. Det er også mulig å spille solo for de som driver med sånt. Ikonologi-problemet er nok fort korrigert med et par flere gjennomspillinger enn det man får tid til på en spillekveld. Jeg spiller dette gladelig igjen, men om noen ber meg velge mellom dette og Splendor er jeg litt usikker på om hvilken jeg velger. Space Explorers har litt mer å tenke på så om man vil ha det er dette spillet for deg.

Space Explorers - Splendor på steroider
 • Komponentkvalitet - 8/10
  8/10
 • kunst og grafisk design - 7/10
  7/10
 • Tema og historie - 6/10
  6/10
 • Lett å lære / Enkle regler - 7/10
  7/10
 • Gøy å spille - 7/10
  7/10

Sammendrag

Space Explorerser et ganske populært spill som mange har kjøpt i deluxeutgave. Spillematten alene er vel verdt prisen som kreves for dette. Trekomponentene er også med på å gi en premiumfølelse som mange av oss nerder er glad i. Dersom man liker å samle sett og samle inn kort i en slags Splendor vs 7 wonders stil er dette spillet helt i din gate. Spiller det gjerne igjen, men kanskje ikke med analyse paralyse spillere. Spillet er best når det flyter fort fra spiller til spiller.

7.0/10
User Rating 0 (0 votes)
Sending