Så satt vi der da med Fantasy Flight Games siste spill. The Lord of The Rings: Journeys in Middle-Earth. Ett «æpp-styrt» spill som har fått mye bra omtaler, men også en del kritikk.

Brettspill med Æpp som er gøy?

The Lord of The Rings: Journeys in Middle-Earth er et spill som koster en drøy tusing og man får relativt magert med komponenter I den store esken det kommer i. Jeg er litt usikker på om jeg syns det er bra det er god plass i esken eller ikke. Jeg er en slik galning som hiver ekspansjon(ene) oppi base game esken så lenge det går, så dermed syns jeg det er kult med mye plass i esken. Det jeg ikke syns er så greit er at det totale innholdet i esken er ganske lavt sett opp mot antall kroner det kreves for en ervervelse. Men her er det selvsagt viktig å huske på at vi spillere også må betale for utviklingen av appen.

Komponentene som er i esken er som vanlig av god kvalitet som er å forvente av Fantasy Flight Games, pappen er god og tjukk og viser lite vilje til å bøye seg mens det ligger på bordet. Dette er en ulempe med modulære brett som somregel har åpen papp i kantene med tilgang på fukt som da rett og slett bøyer litt på pappen mens det ligger på bordet. Enkelte CMON titler kan være ekstreme på dette, ja jeg ser på deg Zombicide 1-9.

Kort er av sedvanlig kvalitet med lin-finish, størrelsen er såkalt american mini. Det er en størrelse som jeg syns det er litt dumt blir brukt fordi det er så smått at enkelte ting får så liten font at det er omtrent umulig å lese med mindre man har perfekt syn. Det er dog ikke på spill mekanisk tekst, mer på titler og navn på kortene.

Miniatyrene er av samme kvalitet som man får i for eksemel Imperial Assault og passer bra inn i spillet. Det er et detaljnivå som de fleste brettspillere syns er meget bar, men som vil få warhammer folket til å påpeke mangler. Plastikken er også ørlite grann myk, men det er ikke resin de har brukt for maling sitter greit. De er av en slik karakter at man får lyst til å male dem. Jeg merker meg at den første ekspansjonspakken faktisk er en figurpakke med figurer fra det jeg spiller nå. Dette er klassisk FFG pengetriks. Et pengetriks jeg ikke er fan av.

Innlæringen i The Lord of The Rings: Journeys in Middle Earth er I bunn og grunn en drøm siden man både har et «learn to play» hefte og et «rules reference» hefte som FFG har hatt for vane av å lage de siste årene. Det er viktig å skjønne appen så jeg anbefaler eiere av spillet å trykke seg litt gjennom appen selv om man avslører enkelte ting. Det er også lurt å spille men s man lærer og heller bruke litt ekstra tid på første runde. Første runden er faktisk laget som en slags innlærings nivå. For å klage litt så syns jeg fortsatt at det er utrolig teit av FFG å ha info om den samme regelen på to helt forskjellige steder. For eksempel så er det slik at vanlige fiender mister muligheten til å angripe om de blir angrepet. Dette gjelder dog ikke eliter av de samme fiendene så man kan bli litt forvirret av at appen plutselig spør om fienden kan slå tilbake etter at du har slått ham i hodet med en øks. Tips fra meg er da som følger: dersom appen spør om det skal det i de aller fleste tilfellene gjøres. Et annet tips når det gjelder spill fra FFG så er det: om det ikke står i reglene så skal man ikke gjøre det, selv om det ville vært logisk i virkeligheten.

Kunst og grafikk er i og for seg grei nok, det er litt standard preg på de modulære kartflisene, men de gjør jo jobben godt nok i spillet. Kunst ellers er slik at man får litt følelsen av å se på bittesmå malerier, men vær obs på at det ikke er likt karakterene i filmen. Jeg tror nok de har rettigheter til å gi ut spill basert på bøkene, noe som kanskje legges merke til når man ser at de seks heltene man kan velge i er Aragorn, Gimli, Legolas, Bilbo, Elena og Beravor. Sistnevnte er så vidt jeg vet ikke engang i Tolkiens historier, men er skapt av FFG til forskjellige LOTR spill.

Historien i spillet er godt fortalt og appen er virkelig med på å drive den fremover selv om man selv må lese høyt fra skjermen så alle skal få det med seg. Det blir som om man skulle lest fra et scenario ark eller lignende bare det at appen deler det opp mer for deg så det skjer noe hele tiden. Ett ankepunkt her er at man føler at dette er mer generisk fantasy enn Tolkien. Storyen i spillet kunne like gjerne vært om Conan eller Batman, noe jeg er helt sikker på at enkelte vil irritere seg over. Når det er sagt så er det vel kanskje greit å merke seg at dette er i den spede begynnelse. Det er helt sikkert planlagt 2349 ekspansjonspakker med figurer og story i tillegg til både gratis og betalt innhold til appen.

Når vi snakker om appen så kommer man ikke utenom å skrive litt om den. Det er nemlig her kritikken kommer fra flere hold. Jeg er dog ikke motstander av app i spill, hverken som støttefunksjon eller at det kreves. i dette spillet kreves det. Og jeg må si at appen fungerer flott på iPad pro. Den er enkel å betjene og har den fordelen at den er med stemningsmusikk slik at den legger til et lag man ellers ikke har med ett brettspill (med mindre man lager egne spillelister). I starten syns vi det var litt rart, men det er ganske ok musikk så man sjalter den litt ut etterhvert som man spiller. Jeg har spilt 4 runder i appen nå og har ikke merket noen form for bugs eller feil, men brukeren av appen kan virkelig kløne det litt til med å trykke for fort gjennom det man skal gjøre. Det er en fordel om appen da betjenes av en rolig sindig person (ikke meg)! Jeg har sjekket litt på nett og det virker ikke som folk sliter med appen andre steder heller, men det er helt sikkert greit at det er på en mobiltelefon eller nettbrett av litt kvalitet og ung alder så man ikke sliter med grafikken eller minne.

The Lord of The Rings: Journeys in Middle Earth er et spill jeg var veldig skeptisk til. Fantasy Flight Games har liksom ikke hatt helt grep om brettspillene sine den siste tiden. Det er helt fantastisk at jeg denne gangen får servert et fantastisk morsomt brettspill som både er spennende og gøy å spille samtidig som det er nok dybde til at jeg gidder å fullføre kampanjen. Jeg har heldigvis ikke problemer med at brettspill benytter ny teknologi så jeg elsker appen og alt den tilfører som andre spill bare kan drømme om. Den enkle innlæringen er helt klart med på å øke opplevelsen. En av mine medspillere hadde følgende utsagn etter å ha spilt første brett: «Nå skal jeg banne litt i kjærka her, men jeg synes dette er morsommere enn Gloomhaven». Og vet dere hva? Jeg er veldig enig. Det er et morsommere spill enn Gloomhaven, selv om sistnevnte nok er et mekanisk bedre spill om man sammenligner så føles det mye mindre som jobb når man spiller det. Det er også et spill som ikke krever at man er de samme folkene som spiller hele tiden. Alt i alt så er det lett å anbefale The Lord of The Rings: Journeys in Middle Earth, med en liten advarsel til Tolkiens blodfans om at det antagelig er spill der ute som er bedre på  å gi «The Tolkien Feeling» til spillerne. Men ingen jeg spilt med savnet dette vi hadde det bare utrolig gøy hele helgen med dette spillet!

The Lord of The Rings: Journeys in Middle Earth.

1097,-
8.1

Tema Historie

7.5/10

Komponentkvalitet

8.0/10

Lett å lære

7.5/10

Gøy å spille

9.5/10

FOR:

  • GØY Å SPILLE
  • GOD KVALITET
  • GOD KUNST
  • GENIAL "ÆPP"

MOT:

  • LITE TOLKIEN FEELING
  • LITT LITE I ESKEN
  • SMÅ KORT MED MIKROTEKST