Mysterium leverer tykk tematikk og elegante mysterier i en vakker totalpakke.

Mysterium minner veldig om en blanding mellom Cluedo, hvor man skal gjette seg frem til hvem som har myrdet spøkelset, hvor det ble myrdet og med hvilket drapsvåpen og Dixit som er et abstrakt gjettespill hvor man gjetter seg frem til svret ut fra et abstrakt bilde som ofte ikke har noen annen sammenheng enn fargen på en detalj på et annet bilde

.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=cgMXJvZXM94[/embedyt]

Asmodees egen video på youtube
.

Komponentkvalitet

Det er svært god kvalitet på eske og pappbrikker. kortene er matte i «finishen» og det reflekteres lite i dem
. noe som er bra for man glaner virkelig på disse kortene mens man spiller

specialized settings. sildenafil citrate Psychosocial History.

. Spesielt om man spiller spøkelset. Kortskjermen som spøkelset bruker er svært bøyd og fremstår som kontrast til resten av komponentene. Heldigvis bøyer det seg lett tilbake til riktig form og fungerer perfekt.

alle komponentene Bilde fra utgivers side

alle komponentene Bilde fra utgivers side

 

 

 

Kunst og grafisk design

Der hvor mysterium glimrer til aller mest er nettopp på kunstsiden. Xavier Collette og Igor Burlakov har virkelig gjort seg flid med alle kortene. Når man spiller spøkelset er det fort gjort å bli sittende å lete etter skulte meninger i kortene som virkelig fremstår som små kunstverk. Grafisk design er også glimrende gjennomført på alle måter.

MYST_PSYCHIC_CARD_PLACE28_72dpi

 

 

 

 

 

 

Tema og historie

Historien er enkel, men genial. Man spiller et medium i 1920 årene som skal finne morderen til en av spillerne. instruksjonsheftet er fullt av mange små hint og tips til historien. Hvis man spiller spøkelset eller drapsofferet om du vil er det for eksempel ikke lov å prate, kun dunke i bordet. To ganger for ja eller en gang for nei, eller omvendt om man heller vil det. Libellud har også gitt ut et 50 minutter langt album som kan lastes ned i alle land unntatt Norge. (Hvorfor er jeg ikke overrasket)? Heldigvis ligger det ute med bakgrunnslyd på Youtube for de av oss som har kjøpt engelsk utgave.

Lett å lære / enkle regler

Det er ganske lett å lære mysterium om man har spilt Cluedo og Dixit før, men enkle er reglene ikke. Flere ganger ble vi sittende å diskutere frem og tilbake hva reglene egentlig forsøkte å formidle. Heldigvis ble det fort vei i vellingen da vi bare begynte å spille spillet. Det var mange aha øyeblikk i første runde.

Gøy å spille

Mysterium er et ganske så fantastisk spill som egentlig er unikt, men kun kan forklares som en blanding av Cluedo og Dixit. Men det er veldig viktig å understreke at man får en helt annen følelse av å spille dette spillet kontra de to andre. jeg er ikke så fryktelig begestret for noen av dem, men dette spillet liker jeg veldig godt, mye på grunn av spøkelses rollen. Det er utrolig gøy å holde opp et bilde og høre på diskusjonene blant de andre spillerne og vite at de er så langt ut på jordet som det går an å komme.

  • Komponentkvalitet - 8/10
    8/10
  • kunst og grafisk design - 10/10
    10/10
  • Tema og historie - 8/10
    8/10
  • Lett å lære / Enkle regler - 6/10
    6/10
  • Gøy å spille - 7/10
    7/10

Sammendrag

Mysterium ender opp på svært så akseptable 7.8 poeng. Det har havnet rett i samlingen min og er definitivt ett av mine favoritt deduksjonsspill om dagen. Det har kanskje en av de vakreste kunstuttrykk jeg har sett og det har fantastisk mange stilige deler og komponenter. Det er viktig å forstå at dette må defineres som et kortspill med mekaniske deler fra både Cluedo og dixit. Denne sammenblandingen gjør i mine øynet spillet langt bedre enn begge de to andre spillene. Varm anbefaling fra meg!

7.8/10