Bilde fra Esken til spillet

Eldritch Horror er et brettspill som i mine øyne er obligatorisk i enhver samling. Ikke fordi det er enkelt eller raskt, men fordi det byr på det aller ypperste av tematikk og historiefortelling
. Det er det spillet som har gitt meg mine aller beste spillopplevelser.

eh01_boxlayout

Fra FantasyFlightGames.com

Komponentkvalitet

Eldritch Horror er utgitt av Fantasy Flight Games i Amerika. De ble nylig kjøpt opp av Asmodee som dannet Asmodee North America som omfavner netopp Fantasy Flight Games. Dette betyr vistnok at deres spill skal bli mer tilgjengelig i europa. Noe som virkelig gleder meg stort
. I norden er det Bergsala Enigma som står for distribusjonen hvilket skulle bety at kvaliteten i distribusjonen er ihvaretatt også her hjemme.

Dette spillet byr på det aller ypperste av hva komponentkvalitet angår. Kortene er selvsagt med såkalt canvas finish (lærret finish). Dette gir kort som ikke fliser og som er svært vanskelig å rive. Det øker også prisen bra.

Kort er noe av det dyreste i et vanlig brettspill og her bruker Fantasy Flight Games nesten dobbel kostnad i forhold til vanlige kort. Resten av pappkomponentene er av svært god kvalitet som nesten faller ut av pappen når man trykker dem ut. Trykket som er benyttet er helt i øverste klasse. Det er kun to bittesmå bagateller som kan nevnes. Alle Fantasy Flight Games spill er uten innlegg i esken. De støtter nok opp om diverse produsenter av slike produkter. Den andre bagatellen er at om man ikke er forsiktig med plastikkholderne til etterforskerne kan man rive pappen om man ikke er forsiktig. Disse to bagatellene har ingenting å si for totalopplevelsen.

eh01_componentseh01_heroes

Kunst og Investigator cards  fra FantasyFlightGames.com

Kunst og grafisk design

Eldritch Horror er et av de mer påkostede spillene som er laget. Kunstnerne står ikke tilbake for noe som henger på nasjonalgalleriet. Kortene er unike kunstverk som ett etter ett viser deg nye grusomheter, våpen, etterforskere, gamle guder og andre spennende ting man bruker i spillets gang. Grafisk design er ikke dårligere og alle kort som består av tekst er enkle å oppfatte og forstå oppsettet på. Jeg finner hele disignet i spillet å være genialt og vakkert
. Jeg var hektet fra jeg åpnet esken. Genialt!

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=6PxySn6RCXw[/embedyt]

Overview video fra FantasyFlightGames.com på youtube

Tema og historie

Det er her Eldritch Horror glimrer til med sin fantastiske genialitet. Spillet er satt i H.P. Lovecrafts univers og har sine føtter tungt plassert i horror sjangeren. Corey Konieczka heter designeren som har laget spillet. Han har riktignok fått hjelp fra en annen som heter Nikki Valens, men Cory er nesten som popstjerne og regne. Han har designet andre storheter som Descent second edition, Star Wars Rebellion (Game of the year 2016?), Starcraft the boardgame, Gears of War the boardgame, Battlestar Galactica og X-wing miniatyrspill. Sistnevnte er Fantasy flight games mestselgende spill. Det er litt av en liste han har.

Genistreken disse to designerne har gjort er at hvert eneste kort i spillet er gøy å lese. De bringer frem historiene til Lovecraft. Og for noen historier. Det mer eller mindre renner slim og tentakler ut av esken når man åpner den. Dersom man liker skrekkbaserte spill eller Lovecrafts historier er dette spillet en nødvendighet. Man blir på mystisk vis trukket inn i en historie om vesener som kommer fra det ytre rom som er eldre enn tiden selv. De er mer som guder enn noe annet. Etterforskernes oppdrag er å stoppe en av disse innen en gitt tidsfrist

NSAID’s What is sildenafil citrate? • Hypertrophic.

. På  sin vei mot målet trekker man kort som på sin geniale måte serverer deg en historie som passer inn med neste kort og kortet etter. Dette spillet fokuserer på å la spillmekanikken drive historien videre og la deg få din tids spillopplevelse.

eh03_main eh04-main

Mountains of madness og Strange Remnants  fra FantasyFlightGames.com

Lett å lære / Enkle regler

Eldritch horror er ganske tungt. Man må regne med at det tar et par timer å lære. Et par timer og et par gjennomspillinger faktisk. Det er ganske mye å huske på og jeg kan garantere at nye spillere kommer til å sitte å blafre i intruksjonene flere ganger første gangen. Fortvil ikke lid dere gjennom det. Spillet er verdt hver eneste tåre, hver eneste svettedråpe
. Første gangen man endelig klarer å slå en “ Ancient one” jubler man som en ekte fotballidiot. Stå på les regler til øyet er stort og vått, se en video om reglene eller ti. Uansett hvor mye tid du legger ned i å lære spillet er det verdt hvert minutt når du har slått en gammel gud som Cthulhu. Det er viktig å poengtere at spillereglene er svært gode og oversiktlige så det er ikke vanskelig å lære, men det er tidkrevende!

Gøy å spille

Eldritch Horror er genialt på alle vis og siden det er et co-op spill så er det ikke noe problem om bare deler av spillerne kan lese kortene. Jeg har mang en gang fungert som gamemaster og sittet å lest hvert eneste kort i en runde. Gleden man som gruppe kan oppnå ved å spille et spill som dette er uten sidestykke. En gruppe som slår Cthulhu eller en annen gud for første gang garanterer jeg kommer til å stå å hyle som en gjeng fotballidioter som har tanket opp på maksnivå med Guinness. Det er få ting som slår en slik opplevelse.

eh05_main eh06_main

Under the Pyramids og Signs of Carcosa fra FantasyFlightGames.com

 • Komponentkvalitet - 10/10
  10/10
 • kunst og grafisk design - 10/10
  10/10
 • Tema og historie - 10/10
  10/10
 • Lett å lære / Enkle regler - 8/10
  8/10
 • Gøy å spille - 10/10
  10/10

Konklusjon

Eldritch Horror er mitt absolutte favorittspill gjennom all tid. Det er sikkert på grunn av en kombinasjon av spillmekanikk som tiltaler meg og tematikk som jeg elsket lenge før jeg spilte spillet. Dersom man har spilt noen spill tidligere og ønsker seg en ny utfordring eller er nyskjærrig på co-op brettspill så er dette nummer 1. Spillet gir deg nøyaktig samme opplevelser som Arkham Horror, men uten alle de pirkete reglene som det spillet fikk etter en million tileggspakker. Eldritch Horror har også mange tileggspakker, men de har de samme reglene med noen få tillegg. Jeg har faktisk spilt med alle sammen på en gang og det er en fornøyelse å gjøre fordi det ikke er så mye som endres fra pakke til pakke. Dersom man er glad i skrekk og vil ha dette overført til brettspillingen sin, eller bare vil være med på en unik spillopplevlese så er det sterkt anbefalt å teste dette spillet.

9.6/10
User Rating 0 (0 votes)
Sending