Ifølge boardgamegeek.com er Codenames fra Czech Games Edition og Bergsala Enigma verdens beste selskapsspill
. Det betyr at det ikke finnes bedre og jeg er faktisk helt enig. Selskapsspill, eller partyspill som mange kaller det er faktisk noe av det verste jeg vet, Codenames er derimot usannsynlig bra! Faktisk så la jeg først merke til dette spillet i påsken da jeg besøkte brettspilkafeen Droughts i London. Der hadde de titalls kopier av dette spillet og utfra latteren å dømme syns britene dette er et tipp topp spill!
Komponentkvalitet
Codenames kommer i en upåklagelig eske med masse plass. Kortene er av meget høy pappkvalitet som ikke fliser i kantene etter noen runder på kafe. Instruksjonsboken har meget godt trykk og er godt satt opp. Det eneste jeg kan sette fingeren på er at det timeglasset som følger med godt kunne vært litt bedre
. Det gjør for all del den jobben det skal og det lekker ikke sand utover alt, men det finnes langt bedre utgaver der ute. Plastikk-innlegg med støpt plass til de mange kortene hadde også vært flott
. Kjempepluss at det er på norsk
Kunst og grafisk design
Dette er et ordspill på alle mulige måter. Resultatet er at kunst igrunn glimrer med sitt fravær i selve spillet. I instruksjonsboken og på esken er det noen illustrasjoner av hemmelige agenter som holder hlt ok kvalitet. Det er valgt litt humoristisk tegneseriestil på det hele som passer bra med spillet. Det grafiske designet på kortene er meget bra og gjør det enkelt å se ordene fra begge sider. Grafisk oppsett i instruksjonsboken er også av ypperste kvalitet
Lett å lære / enkle regler
Reglene i Codenames tar temmelig nøyaktig 10 minutter å lese gjennom. De er veldig godt designet som gjør at det ikke tar stort mer tid enn det å komme igang med spillet. Om man skal forklare spillet til noen tar det ikke stort lengre tid enn det. Kjapt forklart kan man forklare reglene som følger: Spillerne deles inn i to lag, hvert lag velger en spionmester. Spionmesterens oppgave blir å se på kodekortet hvor feltagentene befinner seg og se på kortet som ligger på den aktuelle plassen. Hvis kortet har ordet dekk kan spionmesteren gi ordet bil eller sykkel som hint om hvor feltagenten befinner seg. Hvis feltagenten gjettet ordet dekk så kan han fortsette å gjette ord, men han kan da ikke få flere hint. Det er ikke mer komplisert enn som så. Det som gjør dette spillet genialt er at man kan ha flere ord blant de 25 kort man har lagt ut som passer på hintet. Hintet kan kun være ett ord og dersom feltagenten velger en et uskyldig vitne eller den andre fargen slutter runden med en gang. Feltagenten kan pake på riktig kort neste runde, om han eller hun husker det da
• Neurological system buy viagra included in the top four perceived causes of ED – even.
. Det følger med regler for 2 og 3 spiller runder, men jeg må understreke at dette spillet blir bedre og bedre jo fler som spiller det.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=WdDRSzWTDUY[/embedyt]
Video fra bergsalaenigma.com
Tema og historie
Dette spillet har marginalt med tema eller historie. Det handler kun om å ha det gøy
. Det har dog en tendens til å gjøre alle som spiller det om til James Bond. Dette er med på å gjøre spillet til en sikker vinner i lystige lag. Helt genialt på firmafest for eksempel. Ingenting gjør folk mer glad enn hemmelige agenter med litt innabords. Hemningene flyr ut vinduet.
Gøy å spille
Codenames er like gøy som det er enkelt. Det passer egentlig i alle settinger, men det er best med 2 fulle lag med 4 stykk på hver side. Med totalt 8 spillere gir dette spillet ekstremt mye moro for pengene. Med 2 store lag vil det bli heftig mye diskusjoner rundt ordene som ligger på bordet og latteren er garantert å sitte løst. Når ordhintet er rød og noen peker på ballong som ligger ved siden av brannbil er det ikke rart man flirer litt. Spillet er genialt enkelt og innbyr til ekstremt mange diskusjoner og god stemning.
-
Komponentkvalitet - 8/10
8/10
-
kunst og grafisk design - 8/10
8/10
-
Tema og historie - 5/10
5/10
-
Lett å lære / Enkle regler - 10/10
10/10
-
Gøy å spille - 10/10
10/10
Konklusjon
Vlaada Chvátil har med Codenames virkelig designet et bra spill. Enkelheten og instruksjonene gjør spillopplevelsen til en fryd.
Det er faktisk svært sjeldent at selskapsspill kommer så høyt på poengberegninger hos noen omtalere i vårt lille brettspillmiljø. Vi har en tendens til å bli forelsket i spill som er proppfulle av deler og kort med vakker kunst på. Spill som det tar timer å lære skikkelig og dager å spille.
Det er med to tomler opp og mange poeng på blokka jeg med god samvittighet kan anbefale dette til selskapsspillere over hele verden. Til de av oss som er litt mer avmåt til slike spill kan bruke det som pausespill. Det gir et herlig avbrekk når man har 13 timers maraton i Kingdom Death: Monster eller Arkham Horror. Dette spillet gikk rett inn i samlingen.