Catan

Catan 3-4 spillere

I 1995 slapp spilldesigner Klaus tauber Settlers fra Catan løs på en intenanende verden. Etter noen måneder med rykter fra Tyskland ble spillet importert til Amerika

minor local side effects (27) .• Conduct routine ED investigations How long does sildenafil last?.

. Det skal visstnok ha vært så ville tilstander at spillet ble solgt ut av bagasjerom på biler for summer som selv i dag ville få samlere til å rødme. Settlers fra Catan har blitt døpt om til Catan i våre dager. Noe som skulle tilsi at vi etterhvert vil få nye versjoner også her hjemme. Catan er et elegant og usedvanlig enkelt spill. Kjapt forklart så skal man i Catan bygge sine byer og veier så man blir førstemann til 10 seierspoeng. Dette er den typen “inngangsport-spill” som er så enkle å lære at det bokstavelig talt tar to tre minutter å begynne å spille. Det tar lenger tid å mestre det, men det er ikke vanskelig å lære. Hvis man er god i engelsk er det også en mobilapp som kan lastes ned.

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=ngKTjLrFZ_0[/embedyt]

Video fra Bergsalaenigma.com

Catan: Sjøfarere

catan sjøfarere

Bilde fra bergsalaenigma.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I sjøfarere så får vi spillere mer av det som vi liker så godt i originale Catan. Man får større kart og flere måter å spillet spillet på. Man får også skip som man kan bygge for å få lengste rute på tvers av sjøen. Utover å tilføre mer variasjon til Catan er det ikke mye å hente. Dette er likevel den utvidelsespakken som de fleste kjøper. Jeg anbefaler den også da den ikke tilfører så mye i form av vanskelighetsgrad.

 Catan: Byer & riddere

Catan Byer og Riddere

Bilde fra bergsalaenigma.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For de som har spilt Catan noen ganger og begynner å tenke at dette er virkelig enkelt. Da er det på tide å tilføre “byer & riddere. Denne pakken tilfører virkelig masse som gjør at spillet faktisk blir helt anderledes. Man bygger ikke lenger bare byer, men også metropoler og når det blir så stort så må man ha riddere til å passe på så ikke tyver, barbarer og annet pakk kommer å tar fra deg din framgang. Mange vil kanskje tenke at det blir vel vanskelig med denne pakken, men det er faktisk ikke så ille hvis man tar det bit for bit. For eksperter kan man slå grunnspillet, sjøfarere og byer & riddere sammen til ett stort spill som kan ta timer å spille ferdig. Hvis man har disse pakkene liggende så er dette en fantastisk morsom kveld for 3-6 spillere om man også har invistert i 5-6 pakkene til alle tre.

 

Catan Handelsmenn og Barbarer

Catan handelsmenn og barbarer

Bilde fra bergsalaenigma.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mange trodde nok at det var slutt etter de to store tilleggspakkene sjøfarere og byer & riddere og den fantastiske suksessen disse tre pakken har hatt. Klaus Tauber hadde derimot helt andre planer for en intetanende herskare med entusiaster. De to neste pakkene er faktisk bedre enn de vi har fortalt om til nå. Dette er den ekspansjonen jeg liker best av alle. Denne tilleggspakken gjør spillet til et mye smidigere spill. Det endrer også grunnspillet såpass radikalt at folk som har spilt seg lei på variasjoner med sjøfarere og byer & riddere bør ta en runde med denne pakken. I likhet med eventyrere & pirater får spillet tilført helt nye mekaniske ting og dynamikk i spillet. Catan med sjøfarere og/eller byer og riddere er svært gøy på alle mulig måter, men Catan med eventyrere og pirater og / eller handelsmenn og barbarer er langt morsommere. Hvis jeg må velge å spille Catan med bare en tilleggspakke må det bli med denne. Skikkelig morsom, selv for en med sterkt utviklet catantretthet.

Catan: Eventyrere & pirater

Bilde fra Bergsalaenigma.com

Bilde fra Bergsalaenigma.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I eventyrere og pirater, som mange kaller sjøfarere 2.0, er det duket for et mye smidigere og mer gjennomtankt spill enn sjøfarere. For eksempel bygger man ikke lenger lengste sjøvei, men man flytter båtene sjøfelt bortover. Det har blitt introdusert både nybyggere, så man kan bygge byer på øyene og enheter, soldater, som kan ta seg av noe som kalles piratenklaver på norsk
. Instruksjonene i dette spillet har blitt oversatt fra tysk til engelsk til dansk til norsk og bærer tydelig preg av dette. Enklaver er ikke et ord som brukes flittig i norge så etter å ha slått det opp i leksikon kan jeg koke det ned til at det er snakk om et område som er adskilt fra det omkringliggende området. I de engelske reglene kaller det det pirate lair eller hi eller hule på norsk. Jeg hadde oversatt piratenklaver med piratleir. Ett lite gratistips til alle som sliter med reglene her. På dansk menes kan når det står må og dermed må alle steder i reglene hvor det står at man må gjøre slik og sånn rett og slett bare konkludere med at det menes at man kan gjøre det. Jeg har sjekket engelske og tyske regler så dette er bekreftet. For å forsøke å skrive det enda enklere så kan vi si at i reglene menes man kan når det står man må. Med dette i arsenalet er ikke denne så vanskelig å lære.

Komponentkvalitet

I norden er vi velsignet med Catan med plastbiter som er formet som byer, veier osv. noe som jeg synes er utrolig mye bedre enn den amerikanske varianten med trebiter. de nordiske utgavene har også hatt låsbare kanter til kartet i lang tid. Man kan også kjøpe 5-6 spiller varanter til 3 av de 4 spillene, men til eventyrere klarer jeg å ikke å spore opp en eneste kopi av disse tilleggspakkene. Hvis noen vet om hvem som har en pakke til denne s si ifra for jeg er på jakt etter grønne brikker til eventyrere!

 

 • Catan - 7/10
  7/10
 • Sjøfarere - 7/10
  7/10
 • Byer og riddere - 8/10
  8/10
 • Handelsmenn og barbarer - 9/10
  9/10
 • Eventyrere og pirater - 8/10
  8/10
 • Komponentkvalitet - 10/10
  10/10

Sammendrag

En perle av et spill med fantastisk mange variasjoner og muligheter. Det passer i alle aldre om man starter forsiktig med noen runder med bare Settlers fra Catan og tilfører utvidelsespakker litt etter litt. Gleden over å mester dette spillet blant yngre spillere er ganske høy for det kan til forveksling se ganske komplisert ut. Appen som finnes på engelsk på appstore er også en god inngangsport til spillet for de som har problemer med å lese regler, eller sliter med språket i instruksjonsheftene.

8.2/10