Carcassonne er et enkelt og meget velkjent spill. Dersom man ønsker å begynne å spille dette spillet er det greit å vite at det finnes mange kule tillegspakker. Det vil si noen er virkelig bra og andre er egentlig kun gode for å tilføye flere kartfliser.

Design / Utgivelse:

Jeg mistenker sterkt at Klaus-Jürgen Wrede utviklet Carcassonne langt større enn det man får i grunnspillet. Utgiveren har nok delt opp utgivelsen for å tjene mer penger. Noe som jeg personlig synes er helt ok. Det er ganske gøy å samle på spill og tilleggspakkene som kommer etter hvert. Man kan si det slik at hvis det kommer en tilleggspakke så har spillet gjort det bra på den økonomiske siden.

IMG_3463

Carcassonne Tilleggspakke 1: Inns and Cathedrals Foto: Jon Songvoll

Innhold i tilleggspakken:

Man får en ekstra farge så man kan spille med seks spillere. I spillereglene kaller de Meeples tilhengere. Kanskje en ok oversettelse av Meeples? Man får også 6 store tilhengere samt 18 landbrikker og 6 poengmarkører som hjelper deg å holde styr på poengene. Også spilleregler selvfølgelig. Alle nordiske språk er med. Av en eller annen grunn får man også 12 landbrikker ekstra som er de samme brikkene som følger med som en tilleggspakke i grunnspillet. Man får altså mulighet til å legge floden 2 ganger om man ønsker spesielle husregler med 2 floder. Man får ikke en biskop som følger med i grunnspillet. Det burde fikses på!

Spillet:

Det tilføres ganske mye i denne pakken. Først og fremst med tanke på hvordan poeng beregnes. Den store tilhengeren teller som to tilhengere ved poengberegning. Vertshus ved sjøen gir to poeng per brikke som er i den ferdige veien. Katedralene er de beste for de gir tre poeng for hver bybrikke i en ferdig by om man har lagt en inn i en by. De grå tilhengerne gir mulighet til å spille med seks personer. Dersom man gjør dette så er det greit å vite at spilletiden går dramatisk opp. Greit for noen, andre stønner av kjedsommelighet.

Komponentkvalitet:

Som vanlig er kvaliteten upåklagelig her er det ingen skavanker på trebrikkene eller oppflisete pappbrikker. Om man skal klage på noe må det være at det er en ganske sparsommelig mengde i esken. En hel del luft

Kunst og grafisk design:

Bildene på flisene og den grafiske designen på brikkene er av nøyaktig samme kaliber som grunnspillet. Denne gangen er det Doris Matthaus som svinger penselen.

Tema:

Det er nok ikke helt tilfeldig at spillet har hentet sitt navn fra en meget kjent befestet middelalderby i Frankrike. I spillet bygger man byer som har murer og setter ut landeveisrøvere som gir poeng. man har også en og annen bonde som faktisk sørger for at man kan vinne. Kaster man inn biskoper, katedraler, vertshus og elver er det virkelig duket for mye moro med flate enger og befestede byer. det er likevel ikke dette som engasjerer. Spillet mangler en del rundt tema om historiefortelling.

Gjenspillingsverdi:

Tilleggspakke 1 øker gjenspillingsverdien i spillet ganske mye
. Man får økt spilletid i form av flere runder og man får større variasjon i spillet på grunn av de ekstra flisene. Den ekstra spillerfargen gjør at det blir mulig å spillet med totalt seks spillere. Det er faktisk ganske gøy til påske om man er mange rundt bordet.

Underholdningsverdi:

Carcassonne med tilleggspakke 1 har enorm underholdningsverdi da det kan engasjere liten og stor med flisene og tilhengerne sine. Det er ikke påkrevet at man liker spesielle ting for å like spillet og man får definitivt brynet seg på både flaks og strategi. Noen kan finne på å begynne å spille spillet på en måte som gjør at folk føler at de blir motarbeidet. da sørger i grunn flaks elemntet ofte for å sette personen litt på plass

personal, cultural, ethnic, religious and economic viagra generic • LVD/CHF (I, II).

. For de av oss som har spilt spillet mye er det strategien som blir mer fremtredende.

Lett å lære / enkle regler:

Spillereglene er trykket på begge sider av et A6 ark. Reglene er så enkle og så godt forklart at det er en lek å legge disse til reglene man lærte seg til grunnspillet. Som vanlig kan det være lurt med en gjennomspilling før man skal lære det bort, men det bør ikke være noe hinder for folk flest.

Carcassonne tilleggspakke 1: Inns and Cathedrals
 • Komponentkvalitet - 10/10
  10/10
 • Kunst og grafisk design - 8/10
  8/10
 • Tema - 6/10
  6/10
 • Gjenspillingsverdi - 9/10
  9/10
 • Underholdningsverdi - 9/10
  9/10
 • Lett å lære / Enkle regler - 10/10
  10/10

Konklusjon:

Alt i alt tilfører denne pakken meget gode løsninger for poengavvikling og utvidet spilletid i form av at det blir 18 trekk ekstra på et spill. Reglene er svært enkle å legge til på grunnspillets regler. Spillet blir også en del mer variert da man kan spekulere i å bruke store tilhengere eller lagge til vertshus eller katedraler og dermed få høyere poengsum. Denne tilleggspakken vurdere jeg å være nødvendig for å ha best mulig spilleopplevelse. Prisen kan variere, men med litt leting på nett bør man kunne anskaffe denne pakken for en 100 lapp.

8.7/10