Carcassonne er et svært enkelt familiespill for 2-5 spillere fra 7 år og opp hvor man trekker små fliser opp fra bunker på bordet og legger ut på bordet foran seg
.
Nesten som om man bygger spillebrettet. For hver gang man legger ut en flis MÅ man plassere ut en av sine brikker for å sikre seg poeng.

 

Design / utgivelse:

Spillet ble utgitt første gang i 2000 og er designet av Klaus-Jürgen Wrede. I Norge Er den nordiske utgivelsen utgitt av Bergsala Enigma A/S som holder til i Danmark
. I spillesken er det instruksjonsbok på alle nordiske språk. Dette ser ut til å bli stadig vanligere. Illustrasjoner og spillmateriale er tegnet av Anne Pätzke, forsiden er tegnet av Chris Quilliams og Andreas Resch er ansvarlig for den grafiske designen.

IMG_3461

Starten på spillet med poengbrett og spilleregel for illustrasjon Foto: Jon Songvoll

Regler:

Reglene som er vedlagt er på fattige 6 sider og er svært enkle å lese seg opp på
. Det er også et vedlegg til reglene på to sider som tar for seg tilleggsreglene for elven og biskopen som er vedlagt i denne utgaven av grunnspillet. Totalt så tar det kanskje 15-20 minutter å lese seg opp på reglene. Det går raskere om noen lærer deg det. Da er det maks 2-3 minutter

A number of survey on attitudes to ED have been reported.medical practice recognizes the value of altering How long does cialis last?.

. Det hevdes at det er best med 2 spillere mange steder på nett, men jeg har hatt stor suksess med 4 spillere.

Spillet:

Dette spillet er så enkelt at alle kan spille det. Det passer for absolutt alle, men vær forsiktig så du ikke går i tilleggspakkefella. Start med denne utgivelsen. Den er omfattende nok til å holde deg underholdt i ukesvis. Kjapt forklart så trekker man brikker opp fra bunker på bordet og legger foran seg. Nesten som om man bygger spillebrettet. For hver gang man legger ut en flis MÅ man plassere ut en av sine brikker. Brikkene heter egentlig meeples, men her i Norge er det ordet brikker som gjelder. Man får poeng for kompletterte byer eller veier og får tilbake sine meeples
. Man kan også plasser ut brikker for å ta jorder, men da får man ikke tilbake spillebrikken sin. Dette er med på å holde scoringen litt skjult helt til slutten av spillet. Scoringen holder man styr på ved hjelp av en poengplate som man flytter en brikke nedover. På engelsk kaller de spillmekanikkene for «worker placement» og «tile laying game».

Tilleggspakker:

Dette spillet har intet mindre enn 9 tilleggspakker i forskjellige format pluss 6 mini pakker. Noen som nesten er et must og noen som er totalt ubrukelige. Jeg skal forsøke å omtale de fleste av dem. Det er også gitt ut flere alternative varianter. Sist ut er Star Wars Carcassonne.

Carcassonne grunnspill fra Bergsala Enigma Total score:
 • Komponentkvalitet: - 10/10
  10/10
 • Kunst og grafisk design - 8/10
  8/10
 • Tema - 6/10
  6/10
 • Gjenspillingsverdi - 9/10
  9/10
 • Underholdningsverdi - 9/10
  9/10
 • Lett å lære / Enkle regler - 10/10
  10/10

Konklusjon:

Carcassonne har solgt mer enn 10 millioner spill og har vunnet den gjeve «Spiel des Jahres» prisen fra Tyskland og har påsmykket seg med årets familiespill for 2002 i Sverige. Spillet har en spilletid på ca 30 minutter om du spiller uten tilleggspakker. Noe som gjør at du ganske raskt kommer til å ønske flere pakker. Jeg synes spillet er meget bra. Enkelhet i opplæring og oppsett trekker kraftig opp mens innhold og spillelengde trekker litt ned. Kunsten og den grafiske designen er bra. Jeg gir spillet hele 8.7 poeng og anbefaler et kjøp på det sterkeste.

8.7/10