Det er nok ingen overraskelse at jeg er svært glad i spill som er plassert i Lovecrafts vidunderlige og grusomme verden som brettspilldesignere verden over har trykket til sitt bryst. Arkham Horror The Card Game er enda et tilskudd til Arkham Files som det er lett å like.

 

Det hele startet med Arkham Horror brettspillet for mange år siden og var lenge Fantasy Flight Games mestselgende tittel
. I senere år har de gitt ut Eldritch Horror, Call of Cthulhu LCG, Mansions of Madness, Elder Signs og nå Arkham Horror The Card Game. Samtlige titler selger meget bra rett og slett fordi det er i denne unike verdenen Lovecraft har vært med på å skape. Fantasy Flight Games har en fellesnevner for dette som de kaller Arkham Files.

 

Noen av kortene foto: fra fantasyflightgames.com

Komponentkvalitet

Det er totalt 234 kort i denne utgivelsen sammen med noen pappkomponenter. Alt holder ypperste kvalitet på alle plan. Trykket på kortene er tipp topp og ser ikke ut til å falme etter noen gjennomspillinger. Det er dessverre ikke lerret-finish som gjør kortene vanskeligere å rive så det er anbefalt å sleeve. Man bruker grå Fantasy flight supply sleeves eller standard size ultra pro. UltraPro ser ut til å basse bedre enn Fantasy Flights sine. Merkelig. Pappbrikkene løsner lett fra rammene og fliser ikke i hjørner.

Alt holder ypperste kvalitet på alle plan

SLik ser det ut når man spiller foto: fra fantasyflightgames.com

Historie og tema

Historien ligger tjukt utenpå dette spillet. Det handler om å leve seg inn i historien. Noe spillet tydelig er designet for å gjøre. Tematikken kjenner mange fra før, vi er etterforskere som kjemper mot de mange monstrene Lovecraft har funnet opp. Spillet er faktisk på mange måter aller best som solospill om man er svært glad i å oppleve historien. Jeg setter på stemningsmusikk på telefonen og demper lyset for å leve meg maksimalt inn i storyen. Spilleliste for Arkham horror er allerede laget på apple music. Teksten på enkelte av kortene er så velskrevet at man nesten sitter og drømmer seg bort. Jeg er lett å imponere med historiedrevne spill.

Jeg setter på stemningsmusikk på telefonen og demper lyset for å leve meg maksimalt inn i storyen

Lett å lære

Spillet er ikke så vanskelig å sette seg inn i, men som alltid er det noen elementer som er dårlig forklart i bøkene. Etter mange timer med diskusjoner med medspillere har jeg konkludert med at dersom det ikke er forklart må man bare anta at det åpenbart ikke er tema og derfor kan man ikke gjøre det. Jeg vet ikke om det er fordi man tenker på et annet språk enn engelsk, men hvor vanskelig er det å skrive at man kun kan ha ett tohånds våpen eller inntil to etthåndsvåpen på seg. Det går ikke an å bære en revolver i den ene hånden og et tohånddsverd i den andre selv om det går i virkeligheten. Debatten har vært «jammen man kan ha pistolen i beltet når man bruker sverdet», men det er rett og slett ikke tema. Det står ikke at man kan gjøre det, derfor går det ikke. Intill det motsatte er bevist i en FAQ eller fra en designer. I dette spillet er det en av de få tingene som har vært et tema så FFG kommer seg jo.

Det er duket for en spillopplevelse av de sjeldne

Kunst og grafisk design

Den grafiske designen på kortene er minimalistisk og er kun til stede for å gi den vakre kunsten på de tallrike kortene maksimal gjennomslagskraft. Kunsten er laget av flere kunstnere enn det er mulig å nevne her, men bgg har et foruminnlegg som navngir kunstnerne kort for kort. Henning Ludvigsen har et kort her også. Ikke verst for en kar fra Holmestrand. Det er da håp for Norge i brettspilldesign med slike talenter tilgjengelig.

Spillet forteller en meget solid historie som er lett å leve seg inn i

Gøy å spille

Dette er uten tvil ett av de få kortspill som evner å trekke meg langt inn i historien det forøker å fortelle. Jeg har testet Call of Cthulhu tidligere og det klarte ikke å dra meg inn slik som dette. Med litt stemningsmusikk, dimmede lys og en oppleser som lever seg litt inn i det når han leser kortene og scenario så er det duket for en spillopplevelse av de sjeldne. Jeg fortrekker å spille dette solo, men det er gøy med en medspiller også. Det kan også spilles med fire personer om man har to grunnspill. Det har jeg ikke testet, men jeg skulle tro det også er morsomt. Selv om det kanskje er litt sleipt å kalle det et 4 spiller spill

• Psychiatric illnesses :YES How long does sildenafil last?.

. Selve kortspillet er meget elegant i både regelsett og i spillestil. det tar ikke lang tid å komme i gang. Som jeg har sagt foretrekker jeg å spille dette solo da det rett og slett gir meg muligheten til å leve meg enda mer inn i historien. Det bør prøves.

Kjøpes her

 

Arkham Horror The Card Game - Vakker eleganse i all sin grusomhet
 • Komponentkvalitet - 9/10
  9/10
 • kunst og grafisk design - 10/10
  10/10
 • Tema og historie - 8/10
  8/10
 • Lett å lære / Enkle regler - 5/10
  5/10
 • Gøy å spille - 8/10
  8/10

Konklusjon

Jeg er ikke så sikker på om dette er spillet for folk som ikke har vært borti Arkham Files spill tidligere, eller om det kanskje er et must å være glad i Lovecrafts historier. Men jeg er helt sikker på at spillet forteller en meget solid historie som er lett å leve seg inn i. Spillet byr på mange herlige opplevelser og i mine øyne er det ett av de beste kortspillene på markedet i dag. Det er ekstremt høy produksjonsverdi på spillet, noe kunsten alene beviser. Anbefales på det aller sterkeste til alle Arkham Files fans som vil ha mer historie og iskalde opplevelser.

8.0/10