Agricola Family Edition er et noe forenklet Agricola for hele familien. Det høres ut som en god ide, men jeg er litt skeptisk siden Agricola faktisk er meget godt designet og egentlig ikke er så fryktelig vanskelig å lære. Det er mer vanskelig å mestre. Kan Family Edition tilby mindre erfarne spillere den samme opplevelsen?

«Et noe forenklet Agricola for hele familien høres ut som en god ide

Komponentkvalitet

 

Dette er et eurospill som er utgitt av Mayfair Games med nordisk distribusjon fra Bergsala Enigma Distribusjon

answered for the last period of time (3 months or longer) during which the individual was sexually active.Vascular Surgery What is sildenafil?.

. Ingen av disse aktørene har slinger i valsen så her er komponenter, eske, meeples, kort og alt annet på toppnivå. Det er litt mindre eske og innhold enn originale Agricola, men det er som sagt ment å være en forenklet utgave.

«her er komponenter, eske, meeples, kort og alt annet på toppnivå

 

Historie og tema

 

Spillerne spiller en bonde som skal bygge opp sin farm ved hjelp av å høste, så samle inn buskap og tilslutt stå igjen med flest seierspoeng. Tematikken er flott gjennomført og spillet gir deg følelsen av nettopp dette. Enkelt men effektfullt. Det er like fort gjort å bli hekta her som mange har blitt på originale Agricola. Man blir ganske så engasjert på vegne av sitt lille hus.

 

Kunst og grafisk design

 

Agricola Family Edition har samme illustrasjoner og kunstnerisk inntrykk som Agricola Revised Edition  og er nok i all hovedsak designet av Uwe Rosenberg også på grafisk design, siden det er et selskap som er oppført for grafisk design og ikke en grafiker eller kunstner. Det er veldig godt gjennomført på alle mulig måter og er i all hovedsak lagt vekt på at det skal være enkelt. Jeg synes det er litt rart at de har fjernet de elegante spillerbrettene man bruker til å bygge på i Agricola.

Vakre Illustrasjoner og bilder: Foto: Jon Songvoll

Vakre Illustrasjoner og bilder: Foto: Jon Songvoll

 

Lett å lære

 

Sammenlignet med vanlige Agricola er bruksanvisningen på 12 sider fra perm til perm mot 12 sider brukermanual pluss 12 sider appendix i originale Agricola. Det er altså svært mye mindre å lese i dette spillet. Selve manualen er også en del mindre enn originalen. Det er ganske mye lettere å lære enn vanlige Agricola (som jeg måtte lære meg før jeg ga ut denne omtalen). Når det er sagt er det ikke enkelt. Det er ikke som Ticket to Ride eller Splendor som bokstavelig talt tar 2 til 5 minutter å lære. Anslagsvis må man regne med en halvtimes innføring i regler samtidig som man nok kommer til å bla en god del i boken mens man spiller de første par runder.

«Det er ganske mye lettere å lære enn vanlige Agricola

Gøy å spille

 

I dette spillet har de tatt bort brettet som spillerne har foran seg som er så fremtredende i mange eurospill og dette slet vi litt med helt i starten. Dette vil selvsagt ikke være noe tema for en som ikke er vant til Agricola, Caverna eller utallige andre eurospill, men for oss ble vi litt forvirret over å bygge huset vårt rett på bordet. Etter to runder derimot oppdaget vi at dette nok forenkler spillet ganske bra for yngre spillere
. Det blir liksom litt enklere å holde styr på når man bare bygger tingene inntil hverandre og dermed skaper sitt eget spillebrett foran seg. Det er også svært intuitivt lagt opp med selve spillbrettet som man bruker til å hente sine ressurser fra.

 

Konklusjon

 

Dette spillet er bra til å enten introdusere yngre spillere for litt tyngre spill med enkle elegante mekaniske teknikker eller for å få utvidet horisonten til en som liker brettspill, men som kanskje ikke har testet så mye annet enn standard norsk bokhandel-utvalg. Skulle jeg derimot spille dette med brettspillklubben kjekk og grei hadde jeg vippet frem Revised Edition av Agricola fra tidligere i år og hatt en helkveld med brettspill, kaffe og hjerner på høygir. Morsomt spill som er bra å introdusere for nybegynner pluss eller yngre spillere.

Agricola Family Edition
 • Komponentkvalitet - 10/10
  10/10
 • kunst og grafisk design - 7/10
  7/10
 • Tema og historie - 8/10
  8/10
 • Lett å lære / Enkle regler - 5/10
  5/10
 • Gøy å spille - 7/10
  7/10

Sammendrag

Dette spillet er bra til å enten introdusere yngre spillere for litt tyngre spill med enkle elegante mekaniske teknikker eller for å få utvidet horisonten til en som liker brettspill, men som kanskje ikke har testet så mye annet enn standard norsk bokhandel-utvalg.

7.4/10