Blogg, Konkurranser

Spillåret 2016

2016 er over og vi har lagt et fantastisk spillår bak oss. Jeg har etterhvert fått mange jobber, men den morsomste av dem er å skrive spill-omtaler på jonspillerspill.no. Den nest morsomste er å oversette spill for Enigma Games til norsk. I egenskap av å ha testet mer enn 75 spill i år kåret jeg også noen av de aller beste spillene i en uhøytidelig seremoni. Det har kommet så mange flotte spill i året som var at det har vært umulig å spille alle sammen.

BN5Dh7rj1oI
Årets spill ifølge JonSpillerSpill.no FOTO: Jon Songvoll

 

Det har med andre ord utviklet seg i riktig retning med tanke på spill som er tilgjengelige på markedet rundt brett og kortspill. Den desidert største overraskelsen for min del var Blood Rage av Eric M. Lang. Det spillet ser ut som et griseharry «slåss-med-terninger-spill-ala-risk», men viser seg altså å være ett av de mer subtile strategispillene som har kommet på markedet; noen gang! Det har også kommet en rekke andre spill som tilbyr oss «analogspillere» en lang rekke herlige spillrunder. Regn og snø har liksom blitt helt ok!

I oktober i fjor ble jeg invitert på Enigma Retailer Day av Bergsala Enigma i Danmark. Det har soleklart vært den flotteste opplevelsen jeg har hatt. Jeg var en av to nordmenn på stedet og en av tre «skribenter,» det er ikke akkurat et stort miljø, men det er ufattelig koselig! Jeg møtte en hær av folk fra Skandinavias hjørner som hadde akkurat samme lidenskap som jeg. Fantastisk at denne hobbyen kan samle så mange forskjellige mennesker. Jeg fikk informasjon om spill som Seafall, Star Trek Ascendency, Pandemic Cthulhu, Pandemic Iberia, Yu-gi-oh, Small World, Ticket to Ride First Journey og en lang rekke med spill som kommer til å bli lansert eller re-lansert i løpet av 2017. Og jeg fikk møte Eric M. Lang, designeren av Blood Rage. For å sette det i perspektiv blir det like heftig for meg som om en Star Wars fan skulle møtt George Lucas eller en av skuespillerne som for eksempel Harrison Ford.

«Star Struck» dekker liksom ikke helt opp for tendensene som utspant seg da jeg sto og ble forklart, av Eric M. Lang selv, om ett av hans nye spill. Han forklarte at jeg ikke kunne ta bilder fordi det fortsatt var en prototype og at det var alt for mye som fortsatt kom til å bli endret før det var ferdig. For så å fortsette på energisk måte om selve spillet. Skikkelig hyggelig kar. Etter dette bar det inn på en spørretime med nettopp Eric M Lang og to morsomme svensker som spurte ham ut om alt som publikum kunne sende inn av spørsmål. Mange spørsmål ble tatt opp. Og svarene han ga var utfyllende og tydelig gjennomtenkte.

BLdeVJIjPRP
Eric M Lang, til høyre har det gøy med Linus FOTO: Jon Songvoll

Selv om jeg fikk møte designguruen og en masse herlige mennesker må jeg si at det kanskje var to ting som ga størst inntrykk. Det ene var bastard cafe hvor Enigma Retailer Day ble holdt. Det er en fantastisk brettspillcafe midt i København som er fantastisk stemningsfull og vakker. Stappet til randen med diverse mennesker som alle har samme interesse som meg. Fantastisk herlig!

Bastard Cafe en liten del av spillutvalget. FOTO Jon Songvoll

Den andre var å besøke Bergsala Enigma i København og se lageret deres og slå av en prat Med Jens Heissel og Jonas Rudolf Kyvesgård som begge jobber i enigma games og brenner like mye for analog spilling som meg.

I år var jeg spesielt gira før jul, jeg var spent fordi jeg ville kåre årets spill og jeg var spent for det er første jula jeg skriver om brettspill. Jeg har gjort meg opp mange meninger om diverse kjeder av ymse art som selger brettspill til 50 og 60% i 6 måneder i året og jeg er av en ganske klar oppfatning at det er ”noko hakkandes gale” med bransjen som velger å selge spill som har veiledende utsalgspris på 599 til 899 kroner til 50% av sistnevnte pris, noe som d egentlig ender opp med å bli en reell rabatt på ca. 25% ikke 50! Jeg kan ikke fatte at disse stedene selger ett eneste spill når de ikke har tilbudene i gang. Enkelte kjeder har til og med så jevnlig rabatt at det kan styres med klokka. Og nei det ligger ikke ute til ”full tullepris” i 6 uker som er kravet fra forbrukermyndighetene.

En annen ting som har gjort meg litt gira i jula i fjor er at det var et langt bedre utvalg i hyllene. Det var faktisk nesten vanskelig å finne mer enn en type Monopol på hvert sted (takk og pris) og folk virket genuint interesserte i å finne nye typer spill. Også ble det tomt i mange butikker og det varmer jommen et spillerhjerte langt mer enn det som burde være tillatt.

BMB1DqUD5Ht
Et festlig år! FOTO: Jon Songvoll

De siste to temaene kan jeg strengt tatt sikkert utvikle helt egne blogger for, men det får bli en annen gang. For nå får det være nok at jeg hinter om at det er en konkurranse i gang på jonspillerspill.no og at det er best å spille spill i papp!

One Response

  1. Ruth 10/01/2017